Základní škola Židlochovice

Školní jídelna

Stravování ve školní jídelně

Přihlášení do školní jídelny pro nové strávníky je možné od 22.8.2022 v čase od 11:00 - 15:00

 
Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně.

Co je potřeba udělat pro přihlášení do školní jídelny?

 

1) Odevzdat přihlášku ke školnímu stravování v kanceláři školní jídelny. Formuláře pro žáky základní školy a studenty gymnázia:

Přihláška ke stravování - žáci ZŠ

Přihláška ke stravování - studenti gymnázia

2) Vyzvednout si variabilní symbol a přihlašovací údaje pro objednávání stravy. Obojí obdržíte v kanceláři školní jídelny. 

3) Uhradit stravné na účet školní jídelny. Stravné je hrazeno předem zálohově, doporučujeme nastavit trvalý příkaz, do 20. v měsíci. Ceny obědů pro jednotlivé věkové kategorie najdete níže na záložce cena stravy.

4) Mít čip pro výdej stravy. Naši žáci již čipy mají – jedná se stejné čipy, které používáme v rámci docházkového systému. Studenti gymnázia obdrží čip v kanceláři jídelny.

Kancelář školní jídelny je otevřena v nové budově školní jídelny každý den školního vyučování od 11:00 do 15:00, přestávka na oběd 12:00-12:30

Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně.

 

Všechny výše uvedené úkony můžete provést při jedné návštěvě kanceláře školní jídelny. 

Kontakty na vedoucí školní jídelny:

731670043

hana.slanarova@zszidlochovice.cz

Žáci a studenti mají nárok na zvýhodněnou stravu (tj. za cenu potravin podle finančního normativu) pouze v době pobytu ve škole nebo první den neplánované nepřítomnosti strávníka ve škole nebo školském zařízení (vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování §4. odst. 9).

Cena stravy od 1. 12. 2022

Věková kategorieCena oběda
7 – 10 let38 Kč
11 – 14 let40 Kč
Více než 15 let42 Kč
Plná cena - cizí strávníci83 Kč

V případě, že nebude strava na další dny řádně odhlášena a strava bude ve školní jídelně připravena je zákonný zástupce povinen uhradit stravu za plnou cenu v rámci doplňkové činnosti.

 
 

Výdej obědů začíná v 11:00 a končí 14:00.

Pokud strávník onemocní, může si první den nemoci oběd odebrat do jídlonosiče, ostatní obědy je nutné si odhlásit.  

 
 

Každý nový strávník vyplní přihlášku ke stravování u vedoucí školní jídelny. Žáci a zaměstnanci základní školy Židlochovice objednávají stravu pomocí svého čipu, který žákům slouží i k elektronické evidenci v rámci docházkového systému. Žáci Gymnázia a cizí strávníci jsou povinni si čip vyzvednout v kanceláři jídelny oproti záloze 30 Kč. Bez platného čipu a zaplacených obědů je vstup do jídelny zakázán.

Při ztrátě čipu je třeba zakoupit nový.

Po ukončení stravování ve školní jídelně se čip vrací, strávníkům bude vrácena záloha za čip v hodnotě 30 Kč.

Přihlašování a odhlašování stravy se provádí prostřednictvím objednávkového terminálu umístěného ve vestibulu školní jídelny, nebo prostřednictvím webového objednávkového systému.

Stravu je možné přihlašovat a odhlašovat na 14 dní dopředu. Oběd na následující den je nutno přihlásit, nebo odhlásit nejpozději v 14:00.

Jídelníček je vyvěšen u vstupu do jídelny a na webových stránkách školy. Je vypracován vždy na dva týdny dopředu. Z provozních důvodu je možné skladbu jídelníčku změnit. Sestavování jídelníčku se řídí zásadami zdravé výživy a spotřebním košem vybraných potravin.

Přihláška ke stravování - žáci ZŠ

Přihláška ke stravování - studenti gymnázia  

 
 

Úhrada stravného se provádí bezhotovostním způsobem – zálohou na účet 115-7591420227/0100 u Komerční banky, do 20. v měsíci na následující měsíc.

U platby je nutno uvést variabilní symbol strávníka, variabilní symbol obdrží strávníci v kanceláři školní jídelny, nebo prostřednictvím třídních učitelů (žáci ZŠ).

Svůj variabilní symbol najdete také v objednávkovém systému v části nastavení. 

 
 

Kancelář školní jídelny bude otevřena v nové budově školní jídelny každý den školního vyučování od 11:00 do 15:00. Přestávka na oběd 12:00-12:30.

Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně. 

 
 

 

Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den
Hlavní a doplňková jídlaMasoRybyMléko tekutéMléčné výr.Tuky volnéCukr volnýZelenina celkemOvoce celkemBramboryLuštěniny
7-10 r. oběd641055191213856514010
11-14 r. oběd701070171516908016010
15-18 r. oběd7510100917161009017010

 

Z výše uvedeného se dá určit i pestrost jídelního lístku na jeden měsíc v tomto orientačním složení:

Polévky:

Preferují se zeleninové (fazolová, hrachová, bramborová apod.), čisté vývary (nudlová, knedlíčková apod.) a další (rybí, drožďová, rajská apod.)

Maso:

kuřecí maso 4x, ryby 2x, vepřové maso 4x, hovězí, jiné maso a masové směsi 5x, vnitřnosti 1x, uzeniny max. 1x

Přílohy:

bramborová kaše 2x, těstoviny 4x, rýže 4x, houskový knedlík max. 2x, bramborový knedlík 2x, luštěniny 2x,

Ostatní jídla:

luštěniny 2x, zeleninové jídlo bez masa 2x, sladký pokrm max. 2x

Jídelníček je samozřejmě bohatší. Výše uvedené jsou sledované potraviny.

Každý měsíc se sleduje spotřební koš a podle jeho vyhodnocení se sestavují jídelníčky na další období.

 
 

Suroviny pro školní jídelnu nakupujeme u prověřených dodavatelů.

Ovoce a zeleninu odebíráme v čerstvém stavu od místních dodavatelů.

Nákupy provádíme: maso 2x týdně, pečivo denně, zelenina denně

Knedlíky mícháme ze surovin, nikoliv ze směsí. Výjimku mají bramborové knedlíky, protože není možné podle předpisů uvařit předem brambory.

Z dochucovadel používáme Podravka bez glutamanu sodného, vývar hovězí, kuřecí a zeleninový, také bez glutamanu sodného

Polotovary – směs na moučník, bramborové noky, obalovaný květák

Mražené výrobky – některé druhy zeleniny např. květák, brokolice, hrášek, kukuřice, špenát.

 

Ve školní jídelně platí velmi přísná hygienická pravidla. Jejich dodržování kontroluje pravidelně krajská hygienická správa, která na kontroly chodí bez ohlášení.

Tato pravidla omezují přípravu některých jídel nebo je i přímo zakazují. Jedná se například o jídla osahující syrové maso nebo syrová vejce.

Příprava potravin se dělá v určených prostorech. To znamená, že musíme zpracovávat zvlášť maso, vejce, zeleninu. Nástroje musí být označené pro jednotlivé druhy potravin a nesmí se zaměnit. Skladování potravin musí být oddělené.

Uvařené jídlo musí být vydáno do 4 hodin od uvaření nebo musí být zlikvidováno. Po celou dobu se udržovaje při teplotě 65 °C – 72 °C. Tuto teplotu udržujeme v konvektomatech nebo ve vodních lázních.

 
 

Školní jídelny jsou financovány ze tří zdrojů.

  • Z rozpočtu krajského úřadu se financují platy zaměstnanců školní kuchyně.
  • Z rozpočtu města Židlochovice a z rozpočtu okolních obcí jdou peníze na provoz školní jídelny (převážně se jedná o energie a opravu a údržbu provozu).
  • Strávníci si hradí dle zařazení do kategorií náklady spojené s potravinami. Cenové rozpětí je určeno vyhláškou MŠMT.

 

Školní jídelna může vařit kromě (pro žáky naší školy) i pro tzv. cizí strávníky, kteří platí plnou cenu oběda, ve které jsou započteny všechny tři položky výše uvedené.

Roční rozpočet školní jídelny je 10 milionů Kč.  

 

Velikost porce se odvíjí od níže uvedené normy podle věku žáka.

Žáci se do kategorie zařazují podle věku, kterého dosáhnou v daném školním roce. Tzn., že žák, který dosáhl věku 10 let v srpnu 2021 je zařazen do vyšší věkové kategorie už od 1. září 2020, protože ve školním roce 2020/21 žák dosáhl odpovídajícího věku.

Množství pokrmů – norma

Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.

 

Pokrm

Množství pokrmu na jednu porci

dle věkové kategorie

15+11-14 let7-10 let3-6 let
I. Přesnídávky, svačiny
Pečivo, sladké pečivo, moučníky (kusové pečivo)2 ks2 ks2 ks1 ks
Chléb, veka (krájené pečivo)100 g100 g100 g50 g
Pomazánky, ochucené máslo40 g40 g40 g25 g
Máslo, margarín25 g25 g25 g15 g
Zelenina, ovoce50 g50 g50 g30 g
Přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt100 g / 1 ks100 g / 1 ks100 g / 1 ks100 g / 1 ks
Piškoty, cereálie40 g40 g40 g30 g
Nápoje ke svačinám200 ml200 ml200 ml200 ml
II. Polévky
Polévka300 ml220 ml180 ml150 ml
Opečené pečivo, krutony do polévky10 g8 g6 g5 g
III. Hlavní jídla
Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené60 g42 g36 g30 g
Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené60 g42 g36 g30 g
Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí)120 g90 g70 g60 g
Sekaná pečeně, karbanátek pečený100 g80 g60 g50 g
Smažený karbanátek120 g100 g80 g70 g
Guláš (maso + omáčka)60+250 g42+200 g36+180 g30+60 g
Rybí filé smažené, pečené, zapečené se sýrem100 g100 g75 g60 g
Rybí prsty smažené, pečené (1 ks á 30 g)5 ks4ks3ks2 ks
Kuře pečené (stehno)160 g130 g100 g80 g
Kuře na paprice (bez kosti)60 g42 g36 g30 g
Květák smažený150 g120 g100 g100 g
Rizoto z vepřového, kuřecího masa, zeleninové280 g250 g220 g140 g
Zapečené těstoviny, zapečené brambory300 g280 g200 g175 g
Čočka na kyselo250 g220 g180 g150 g
Fazolový guláš, mexické fazole300 g300 g260 g175 g
Bramborový guláš300 g300 g260 g150 g
Halušky s uzeným masem250 g210 g180 g150 g
Vejce1,5 ks1 ks1 ks1 ks
Párek, klobása (á 50 g)2 ks1,5 ks1 ks1 ks
IV. Sladká jídla
Žemlovka300 g220 g180 g150 g
Buchty plněné280 g230 g200 g150 g
Dukátové buchtičky + krém170 + 200 g120 + 200 g100 + 180 g85 + 100 g

Plněné knedlíky (kynuté, tvarohové)

posyp

máslo

250 g

45 g

20 g

220 g

30 g

10 g

180 g

20 g

10 g

125 g

20 g

10 g

Těstoviny na sladko

posyp

máslo

250 g

45 g

20 g

200 g

30 g

10 g

180 g

20 g

10 g

150 g

20 g

10 g

Krupicová kaše

posyp

máslo

300 g

40 g

15 g

300 g

30 g

12 g

270 g

20 g

10 g

200 g

18 g

8 g

V. Přílohy
Omáčka250 g200 g150 g100 g
Šťáva k masu50 g50 g30 g25 g
Zelenina vařená, dušená150 g120 g90 g75 g
Brambory vařené, bramborová kaše250 g200 g180 g125 g
Bramborový salát280 g250 g200 g150 g
Rýže dušená250 g140 g100 g80 g
Těstoviny vařené250 g160 g120 g100 g
Knedlíky houskové160 g140 g100 g80 g
Knedlíky bramborové200 g160 g120 g100 g
Pečivo kusové – rohlík, pletýnka (1 kus cca 50 g)2 ks2 ks1 ks1 ks
Pečivo krájené – chléb, bageta, veka100 g70 g60 g50 g
Strouhaný sýr15 g10 g10 g8 g

VI. Moučníky, saláty, nápoje

 

Salát zeleninový, kompot80 g80 g70 g60 g
Zeleninová obloha50 g40 g30 g25 g
Dresing, studená omáčka50 g40 g30 g25 g
Okurek sterilovaný2 ks1 ks1 ks1 ks
Tvarohový krém, jogurt, puding, ovocná přesnídávka100 g / 1 ks100 g / 1 ks90 g / 1 ks90 g / 1 ks
Nápoj200 ml200 ml200 ml200 ml

 

 

Porce 7 - 10 let

Porce 11 - 14 let

Porce 15 a více let