Základní škola Židlochovice

Školní jídelna

Stravování ve školní jídelně

Přihlášení do školní jídelny pro nové strávníky je možné od 16.8.2021 v čase od 11:00 - 15:00

Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně.

Co je potřeba udělat pro přihlášení do školní jídelny?

 

1) Odevzdat přihlášku ke školnímu stravování v kanceláři školní jídelny. Formuláře pro žáky základní školy a studenty gymnázia:

Přihláška ke stravování - žáci ZŠ

Přihláška ke stravování - studenti gymnázia

2) Vyzvednout si variabilní symbol a přihlašovací údaje pro objednávání stravy. Obojí obdržíte v kanceláři školní jídelny. 

3) Uhradit stravné na účet školní jídelny. Stravné je hrazeno předem zálohově, doporučujeme nastavit trvalý příkaz, do 20. v měsíci. Ceny obědů pro jednotlivé věkové kategorie najdete níže na záložce cena stravy.

4) Mít čip pro výdej stravy. Naši žáci již čipy mají – jedná se stejné čipy, které používáme v rámci docházkového systému. Studenti gymnázia obdrží čip v kanceláři jídelny.

Kancelář školní jídelny je otevřena v nové budově školní jídelny každý den školního vyučování od 11:00 do 15:00, přestávka na oběd 12:00-12:30

Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně.

 

Všechny výše uvedené úkony můžete provést při jedné návštěvě kanceláře školní jídelny. 

Kontakty na vedoucí školní jídelny:

731670043

hana.slanarova@zszidlochovice.cz

Žáci a studenti mají nárok na zvýhodněnou stravu (tj. za cenu potravin podle finančního normativu) pouze v době pobytu ve škole nebo první den neplánované nepřítomnosti strávníka ve škole nebo školském zařízení (vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování §4. odst. 9).

Cena stravy:

Věková kategorieCena oběda
7 – 10 let31 Kč
11 – 14 let33 Kč
Více než 15 let35 Kč

V případě, že nebude strava na další dny řádně odhlášena a strava bude ve školní jídelně připravena je zákonný zástupce povinen uhradit stravu za plnou cenu v rámci doplňkové činnosti. 

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Výdej obědů začíná v 11:00 a končí 14:00.

Pokud strávník onemocní, může si první den nemoci oběd odebrat do jídlonosiče, ostatní obědy je nutné si odhlásit. 

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Každý nový strávník vyplní přihlášku ke stravování u vedoucí školní jídelny. Žáci a zaměstnanci základní školy Židlochovice objednávají stravu pomocí svého čipu, který žákům slouží i k elektronické evidenci v rámci docházkového systému. Žáci Gymnázia a cizí strávníci jsou povinni si čip vyzvednout v kanceláři jídelny oproti záloze 30 Kč. Bez platného čipu a zaplacených obědů je vstup do jídelny zakázán.

Při ztrátě čipu je třeba zakoupit nový.

Po ukončení stravování ve školní jídelně se čip vrací, strávníkům bude vrácena záloha za čip v hodnotě 30 Kč.

Přihlašování a odhlašování stravy se provádí prostřednictvím objednávkového terminálu umístěného ve vestibulu školní jídelny, nebo prostřednictvím webového objednávkového systému.

Stravu je možné přihlašovat a odhlašovat na 14 dní dopředu. Oběd na následující den je nutno přihlásit, nebo odhlásit nejpozději v 14:00.

Jídelníček je vyvěšen u vstupu do jídelny a na webových stránkách školy. Je vypracován vždy na dva týdny dopředu. Z provozních důvodu je možné skladbu jídelníčku změnit. Sestavování jídelníčku se řídí zásadami zdravé výživy a spotřebním košem vybraných potravin.

Přihláška ke stravování - žáci ZŠ

Přihláška ke stravování - studenti gymnázia 

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Úhrada stravného se provádí bezhotovostním způsobem – zálohou na účet 115-7591420227/0100 u Komerční banky, do 20. v měsíci na následující měsíc.

U platby je nutno uvést variabilní symbol strávníka, variabilní symbol obdrží strávníci v kanceláři školní jídelny, nebo prostřednictvím třídních učitelů (žáci ZŠ).

Svůj variabilní symbol najdete také v objednávkovém systému v části nastavení.

 
 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Kancelář školní jídelny bude otevřena v nové budově školní jídelny každý den školního vyučování od 11:00 do 15:00. Přestávka na oběd 12:00-12:30.

Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně. 

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

 

Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den
Hlavní a doplňková jídlaMasoRybyMléko tekutéMléčné výr.Tuky volnéCukr volnýZelenina celkemOvoce celkemBramboryLuštěniny
7-10 r. oběd641055191213856514010
11-14 r. oběd701070171516908016010
15-18 r. oběd7510100917161009017010

 

Z výše uvedeného se dá určit i pestrost jídelního lístku na jeden měsíc v tomto orientačním složení:

Polévky:

Preferují se zeleninové (fazolová, hrachová, bramborová apod.), čisté vývary (nudlová, knedlíčková apod.) a další (rybí, drožďová, rajská apod.)

Maso:

kuřecí maso 4x, ryby 2x, vepřové maso 4x, hovězí, jiné maso a masové směsi 5x, vnitřnosti 1x, uzeniny max. 1x

Přílohy:

bramborová kaše 2x, těstoviny 4x, rýže 4x, houskový knedlík max. 2x, bramborový knedlík 2x, luštěniny 2x,

Ostatní jídla:

luštěniny 2x, zeleninové jídlo bez masa 2x, sladký pokrm max. 2x

Jídelníček je samozřejmě bohatší. Výše uvedené jsou sledované potraviny.

Každý měsíc se sleduje spotřební koš a podle jeho vyhodnocení se sestavují jídelníčky na další období.

Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Suroviny pro školní jídelnu nakupujeme u prověřených dodavatelů.

Ovoce a zeleninu odebíráme v čerstvém stavu od místních dodavatelů.

Nákupy provádíme: maso 2x týdně, pečivo denně, zelenina denně

Knedlíky mícháme ze surovin, nikoliv ze směsí. Výjimku mají bramborové knedlíky, protože není možné podle předpisů uvařit předem brambory.

Z dochucovadel používáme Podravka bez glutamanu sodného, vývar hovězí, kuřecí a zeleninový, také bez glutamanu sodného

Polotovary – směs na moučník, bramborové noky, obalovaný květák

Mražené výrobky – některé druhy zeleniny např. květák, brokolice, hrášek, kukuřice, špenát.

 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Ve školní jídelně platí velmi přísná hygienická pravidla. Jejich dodržování kontroluje pravidelně krajská hygienická správa, která na kontroly chodí bez ohlášení.

Tato pravidla omezují přípravu některých jídel nebo je i přímo zakazují. Jedná se například o jídla osahující syrové maso nebo syrová vejce.

Příprava potravin se dělá v určených prostorech. To znamená, že musíme zpracovávat zvlášť maso, vejce, zeleninu. Nástroje musí být označené pro jednotlivé druhy potravin a nesmí se zaměnit. Skladování potravin musí být oddělené.

Uvařené jídlo musí být vydáno do 4 hodin od uvaření nebo musí být zlikvidováno. Po celou dobu se udržovaje při teplotě 65 °C – 72 °C. Tuto teplotu udržujeme v konvektomatech nebo ve vodních lázních. 

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Školní jídelny jsou financovány ze tří zdrojů.

  • Z rozpočtu krajského úřadu se financují platy zaměstnanců školní kuchyně.
  • Z rozpočtu města Židlochovice a z rozpočtu okolních obcí jdou peníze na provoz školní jídelny (převážně se jedná o energie a opravu a údržbu provozu).
  • Strávníci si hradí dle zařazení do kategorií náklady spojené s potravinami. Cenové rozpětí je určeno vyhláškou MŠMT.

 

Školní jídelna může vařit kromě (pro žáky naší školy) i pro tzv. cizí strávníky, kteří platí plnou cenu oběda, ve které jsou započteny všechny tři položky výše uvedené.

Roční rozpočet školní jídelny je 10 milionů Kč.

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Velikost porce se odvíjí od níže uvedené normy podle věku žáka.

Žáci se do kategorie zařazují podle věku, kterého dosáhnou v daném školním roce. Tzn., že žák, který dosáhl věku 10 let v srpnu 2021 je zařazen do vyšší věkové kategorie už od 1. září 2020, protože ve školním roce 2020/21 žák dosáhl odpovídajícího věku.

Množství pokrmů – norma

Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.

 

Pokrm

Množství pokrmu na jednu porci

dle věkové kategorie

15+11-14 let7-10 let3-6 let
I. Přesnídávky, svačiny
Pečivo, sladké pečivo, moučníky (kusové pečivo)2 ks2 ks2 ks1 ks
Chléb, veka (krájené pečivo)100 g100 g100 g50 g
Pomazánky, ochucené máslo40 g40 g40 g25 g
Máslo, margarín25 g25 g25 g15 g
Zelenina, ovoce50 g50 g50 g30 g
Přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt100 g / 1 ks100 g / 1 ks100 g / 1 ks100 g / 1 ks
Piškoty, cereálie40 g40 g40 g30 g
Nápoje ke svačinám200 ml200 ml200 ml200 ml
II. Polévky
Polévka300 ml220 ml180 ml150 ml
Opečené pečivo, krutony do polévky10 g8 g6 g5 g
III. Hlavní jídla
Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené60 g42 g36 g30 g
Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené60 g42 g36 g30 g
Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí)120 g90 g70 g60 g
Sekaná pečeně, karbanátek pečený100 g80 g60 g50 g
Smažený karbanátek120 g100 g80 g70 g
Guláš (maso + omáčka)60+250 g42+200 g36+180 g30+60 g
Rybí filé smažené, pečené, zapečené se sýrem100 g100 g75 g60 g
Rybí prsty smažené, pečené (1 ks á 30 g)5 ks4ks3ks2 ks
Kuře pečené (stehno)160 g130 g100 g80 g
Kuře na paprice (bez kosti)60 g42 g36 g30 g
Květák smažený150 g120 g100 g100 g
Rizoto z vepřového, kuřecího masa, zeleninové280 g250 g220 g140 g
Zapečené těstoviny, zapečené brambory300 g280 g200 g175 g
Čočka na kyselo250 g220 g180 g150 g
Fazolový guláš, mexické fazole300 g300 g260 g175 g
Bramborový guláš300 g300 g260 g150 g
Halušky s uzeným masem250 g210 g180 g150 g
Vejce1,5 ks1 ks1 ks1 ks
Párek, klobása (á 50 g)2 ks1,5 ks1 ks1 ks
IV. Sladká jídla
Žemlovka300 g220 g180 g150 g
Buchty plněné280 g230 g200 g150 g
Dukátové buchtičky + krém170 + 200 g120 + 200 g100 + 180 g85 + 100 g

Plněné knedlíky (kynuté, tvarohové)

posyp

máslo

250 g

45 g

20 g

220 g

30 g

10 g

180 g

20 g

10 g

125 g

20 g

10 g

Těstoviny na sladko

posyp

máslo

250 g

45 g

20 g

200 g

30 g

10 g

180 g

20 g

10 g

150 g

20 g

10 g

Krupicová kaše

posyp

máslo

300 g

40 g

15 g

300 g

30 g

12 g

270 g

20 g

10 g

200 g

18 g

8 g

V. Přílohy
Omáčka250 g200 g150 g100 g
Šťáva k masu50 g50 g30 g25 g
Zelenina vařená, dušená150 g120 g90 g75 g
Brambory vařené, bramborová kaše250 g200 g180 g125 g
Bramborový salát280 g250 g200 g150 g
Rýže dušená250 g140 g100 g80 g
Těstoviny vařené250 g160 g120 g100 g
Knedlíky houskové160 g140 g100 g80 g
Knedlíky bramborové200 g160 g120 g100 g
Pečivo kusové – rohlík, pletýnka (1 kus cca 50 g)2 ks2 ks1 ks1 ks
Pečivo krájené – chléb, bageta, veka100 g70 g60 g50 g
Strouhaný sýr15 g10 g10 g8 g

VI. Moučníky, saláty, nápoje

 

Salát zeleninový, kompot80 g80 g70 g60 g
Zeleninová obloha50 g40 g30 g25 g
Dresing, studená omáčka50 g40 g30 g25 g
Okurek sterilovaný2 ks1 ks1 ks1 ks
Tvarohový krém, jogurt, puding, ovocná přesnídávka100 g / 1 ks100 g / 1 ks90 g / 1 ks90 g / 1 ks
Nápoj200 ml200 ml200 ml200 ml

 

 
 
Přesuňte zde soubory z počítače
Přesuňte zde soubory z počítače

Porce 7 - 10 let

Porce 11 - 14 let

Porce 15 a více let